Viva Espana
Blijf op de hoogte en volg Ben Hans of Theo
28 Juli 2013 | Spanje, Auritz
Na een klef nachtje, gezamenlijk met Marie en Pierre ontbeten en om 7 uur pad naar Saint Palais. Het is weer heet. We lopen door de grootste kiwivelden van Frankrijk. Het landschap is prachtig en we volgen regelmatig de rivier. Veel vals plat maar nog geen echte kuitenbijters. Die staan voor morgen en overmorgen op het programma. Onderweg veel sympathie van chaufffeurs en voorbijgangers. Het is vandaag de feestdag van St. Jacques. Echter het grote treinongeluk in Santiago heeft tot afgelasting van alle feestelijkheden geleid. 80 doden hoorden we vanmorgen vroeg al. Tragedie.
We worden om een uur of vier hartelijk ontvangen in het Franciscaner klooster in Saint Palais door Jean Marie. Daar slapen we vannacht. In het dorp kunnen we eten, maar 10 uur gaat de kloosterdeur dicht.
De volgende ochtend staat het petitie dejeuner klaar, nog even Jean Marie op de foto en dan op naar de laatste franse halte Saint Jean Pied De Port. Naar links en dan maar de borden volgen zei Jean Marie, wij luisteren en gaan op pad. Na een minuut of tien merkt je dat het vals plat is en de weg stijgt en stijgt, na een duidelijke helling staan wij "boven", zien voor ons de weg naar beneden en aan de anderekant van het dal de weg weer omhoog. Van verre af te zien is het onverhard, zal onze weg wel niet zijn. Dat was het natuurlijk wel en na een vorstelijke klim met prachtige vergezichten stond er boven een verrassing te wachten. Een kraan met drinkbaar water. Toen over onverharde wegen door een schitterende omgeving gewandeld naar Ostabat. Hier verzamelde zich volgens de geschriften de pelgrims op weg naar Saint Jean Pied de Port. Wij hebben er geen gezien, wel konden wij er boodschappen doen en koffie drinken. Tenminste je deed in de winkel boodschappen betaalde, ging naar buiten dan bij de bar naar binnen voor koffie en wie komt er opdagen, jawel dezelfde mijnheer van de winkel.
Buiten de prachtige omgeving viel het ons op dat wij geen pelgrim tegen kwamen. Hans had gebeld met L'esperit du Cheminen en voor echte pelgrims maakten zij plaats. Dus de nacht was geregeld. Klein pelgrimshuis van een Nederlands Echtpaar, die geholpen door vrijwilligers een mooie en rustig optrekje hebben. Wij kregen wel de beste kamer, drie éénpersoonsbedden. Omdat wij waren komen lopen vanaf Nederland.
Er kon die avond om privé redenen geen maaltijd geserveerd worden, maar een gezamenlijke aperitief was er wel. Tijdens de aperitief was er een kennismakingsgesprek, niets geen zware praat, maar gewoon gezellig. Er waren Engelsen, Ieren, Belgen, een Duitse en buiten ons nog 1 Nederlander.
Later op de avond waren er ook nog Noorse dames die twaalf uur gereisd hadden om hier te komen. Heerlijk uit eten geweest, pelgrimsmenu natuurlijk, met Jochem uit Zaandam en een Belgisch echtpaar.
Daarna om half tien een kopje slaapstimulerende thee en dan naar bed.
De volgende ochtend ontbijten en op pad. Nu zien wij dus meerdere pelgrims op ons weg, de meeste hebben ons ingehaald, maar het zien van de zelfde gezichten en de wederzijdse herkenning helpen iedereen door deze etappe heen. Hij is schitterend, wandelend door de Pyreneeën van Frankrijk naar Spanje, ze hadden alleen die bergjes er uit moeten halen. Van 180 naar 800 meter hoog in, in 8 kilometer is volgens ons heel snel omgeregekend, 75 meter stijgen per kilometer en dan ging je ook nog een paar keer naar beneden. Toen moesten wij in 3 kilometer nog drie honderd meter omhoog,de berekening laat ik aan jullie, voor wij aan de klim naar veertienhonderd hoog begonnen. De uitzichten zijn ontzettend mooi, het was het meer dan waard. Dat je dan weer gaat dalen valt voor sommige dan niet mee. In Roncesvalles aangekomen gaan wij naar de slaapplaats voor pelgrims,worden onthaalt door Nederlanders en krijgen een keurige slaapplaats. Na het opknappen komen wij enkele anderen vrijwilligers tegen, ook weer Nederlanders, die wisten wie wij waren, Jochem uit Zaandam, op de fiets, was langs geweest en had gezegd, er komen drie oude mannen uit, hij dacht Santpoort, die moeten jullie zeggen dat er geen plaats is en de groeten van mij doen. Jochem wij weten waar je woont, wij weten waar je werkt, je hoort nog van ons. S'avonds heerlijk bijgepraat met de Noorse dames en op tijd naar bed. Geen contact met de andere vakantiegangers in Spanje, Annneke en Loes omdat wij weer eens geen bereik hebben. KPN, Kan Pratisch Niets.
Groeten Ben, Hans en Theo
28 Juli 2013 - 08:48
Richard Hoenderdos:
Hallo mannen wat een verhaal weer leuk om te lezen de vrouwen gisteren op het vliegtuig gezet en die zijn met 1 uurtje vertraging vertrokken er kwam wat water en lichtflisjes uit de lucht op naar het volgende verhaal veel plezier en geniet ervan groetjes Anneke, Rachel, Denise, Wesley en Richard -
28 Juli 2013 - 09:14
Walter En Suzanne:
Hallo mannen, iedere keer is het weer een groot plezier om jullie verhalen te kunnen lezen. Chapeau voor jullie inspanningen en ontberingen tot nu toe (alhoewel er ook meer dan genoeg te genieten valt jullie inschattend) en Olé in Spanje. Blijf vooral genieten, en natuurlijk jullie verhalen schrijven. Walter en Suzanne -
28 Juli 2013 - 09:42
T.Vera:
Ik heb bewondering voor jullie. Wat zijn jullie een doorzetters!!. maar jullie maken ook veel leuke dingen mee.
Ik wilde dat ik 30 jaar jonger was,dan ging ik ook op pad.Dat werkt aanstekelijk jullie mooie verhalen en dan die landen en vergezichten.
Ik geniet van jullie verhalen. Zet hem op mannen, laat die kuiten weten dat zij ook mee tellen.
Groeten t. Vera en o. Gerard -
28 Juli 2013 - 09:48
Claudia:
Geweldig om jullie verhalen te lezen! Sterkte met het stijgen en dalen. -
28 Juli 2013 - 10:49
Stef En Joke:
Hallo daar ver weg....
Wat vinden wij het leuk om jullie belevenissen te volgen, en ik weet niet hoe het bij jullie voelt maar wat gaat het snel! Nu al in Spanje!
Heel veel succes met de bergen en wij kijken uit naar elk verslag.
groeten van Stef en Joke -
28 Juli 2013 - 13:00
Paul & Christine:
Hoi mannen wat schieten jullie al op zeg. A.s donderdag al 2 maaanden aan de wandel. Ja, de Pyries zijn wel iets anders lopen dan de zevenheuvelen route bij Groesbeek. Zal ik jullie alvast inschrijven!!! Hans en Theo ik hoop dat jullie Anna en Loes nog zullen ontmoeten, dus gaan met die banaan. En dames succes met jullie camino -
28 Juli 2013 - 15:30
Mieke Kuijper:
Grote bewondering voor jullie tocht! Met veel belangstelling lees ik jullie verslagen. Zelf heb ik de route gefietst, in 2 etappes vanaf huis. Mijn vriendin en ik hebben en erg van genoten en herkennen veel in jullie belevenissen.
Ook wij hebben geslapen in St.Palais en Esprit du Chemin.
Ik wens jullie heel veel succes in Spanje en vergeet naast alle inspanningen niet om ervan te genieten.
Buen Camino!
Mieke ( collega van Marieke) -
28 Juli 2013 - 16:40
Nanneke En Jan:
Hoi jongens, respect, respec, respect.......! Al bijna 2 maanden, wij kunnen er bijna geen voorstelling van maken! We genieten dus maar van jullie verhalen en hebben net besloten vanavond toch maar even een rondje dorp te doen -
28 Juli 2013 - 17:50
Loes En Anneke:
Hoi mannen
Na een lange reis met benenwagen
Metro en bus zitten wij nu in burgos helaas
Zijn alle autoverhuur bedrijven op zondag
Gesloten dus gaan wij morgen proberen
Om jullie te ontmoeten in pamplona
Wat een zelfstandige vrouwen hè ?
Xx Anneke en loes
28 Juli 2013 - 18:53
Nico Molenaar:
Ik heb vandaag alle verslagen gelezen en daar ook van genoten.
Met dank aan Kristien die me vertelde over jullie site.
Ben trouwens benieuwd of jullie al een afkickkliniek hebben geregeld als jullie weer terug zijn in Nederland.
Want het gewone leven hoe gaat dat ook alweer?
Maar loop eerst maar eens naar die grote oceaan.
Groet Nico -
28 Juli 2013 - 21:09
Marian Portegies-Duineveld:
Toen ik bij Christine Maas op verjaardag was vertelde Margret over jou wandel prestatie, ik heb mijn mail adres gegeven omdat ik jullie bewonder en doe het je niet na. Wat zullen jullie veel natuur zien en het lijkt me echt prachtig ik heb bewondering voor jullie, veel sterkte voor het laatste eind. mooie foto's, goed verslag.
lieve groet je nicht Marian -
28 Juli 2013 - 21:35
Gerda Peters-roelofs:
Hoi,stoere lopers,
Dank jullie wel voor weer zo'n geweldig verslag en de foto's natuurlijk. Zo is het net of ik hem in mijn verbeelding ook loop en ik kan je wel vertellen, dat dat een stuk makkelijke gaat!
Succes met de tocht. Groetjes Gerda -
28 Juli 2013 - 22:08
Riet En Jan Rutteman:
Dag sterke mannen. En steeds weer dat doorzetten dat we mogen lezen.
Vandaag Jean Paul en Carla met kinderen op bezoek gehad.
Over jullie gepraat en reisverslag doorgestuurd naar zijn email adres.
Groeten uit een wat koeler Zeist.
Riet en Jan -
28 Juli 2013 - 23:17
Bea:
Hoi stoere kerels.
Wat een verhalen, wat een reis, belevenissen en natuurlijk de prestatie, respect hoor, ben best een beetje jaloers! Heel veel sterkte voor het laatste eind! Ik hoop dat jullie net zo van de reis genieten als ik van jullie verslag, ik kijk alweer uit naar de volgende!
Groet Bea -
29 Juli 2013 - 09:30
Lianne:
Ben kerel, wat zie je er lekker afgetraind af........ Heb mega veel respect voor je (en je lotgenoten daar). Heel veel succes gewenst in de komende etappes, ben razend benieuwd hoe het jullie vergaat.
Groetjes Lianne -
29 Juli 2013 - 10:14
Vera Smids:
Mannen, wat een verhaal, vindt het een enorme prestatie,herkennen we jullie nog wel als jullie terug komen.heel veel succes verder. Groetjes Vera -
29 Juli 2013 - 11:07
Ad De Jong:
Heren, prachtige omgeving daar. Ik ken de omgeving van Pau, Lourdes en Pont d'Espagne van vroeger, ik schat dat jullie daar iets van 80 kilometer vandaan zitten (lijnrecht ;-) )
Kennen jullie OsmAnd+ de gratis Android open source navigatiesoftware? Daarmee kan je na downloading van de kaart deze ook offline gebruiken.
Ad -
29 Juli 2013 - 17:37
Hansen Yvon:
Spanje! eindelijk (of niet).
Nog even narekenen, als je dichter bij de evenaar komt ben je verder van de aardas af, is dus de middelpuntvliedende kracht groter, en weeg je dus (ogenschijnlijk) lichter. Daarvan afgetrokken de 20 kilo die jullie onderweg al kwijtgeraakt zijn en ook de teruggezonden kilos aan tentmateriaal moet jullie tred toch wel heel licht worden vanaf nu.
Dat laatste stukkie wordt een makkie ;-)
Hans en Yvon -
29 Juli 2013 - 20:58
Mitch&Hella:
Hoi mannen,
Het blijft super om jullie verhalen te lezen. Het zal zeker leuk zijn om "bekende" pelgrims/reisgenoten tegen te komen. Dat helpt jullie toch ook weer een stukje verder op deze lange tocht. Hopelijk ontmoeten jullie Anneke en Loes, dat zou toch wel fijn zijn! Groetjes voor jullie allemaal en hou vol hoor!
Mitch & Hella. -
31 Juli 2013 - 18:32
Raf Uit Herentals:
Hoi pelgrims.
Raf ut Herentals hiier. Ik ben net aangekomen in Pamplona en heb aan de hand van de gastenboeken steeds kunnen volgen waar jullie zitten. Ik loop 2 dagen achter jullie denk ik, althans toch in frankrijk...
William de jonge Fransman uit Poitiers die 100 scheten en boeren laat was een echte verschrikking en hebhem tot 4 x toe ontmoet. Ook de mensen van de herbergen waren niet opgezet met hem daar hij allesvuil achterlaat en nooit een vrijwillige bijdrage levert. Ik dacht dat hij in bordeaux stopte maar neen, meegegaan tot poitiers!
Hoop jullie nog tegen te komen en veel succes nog!
Raf